Blog

Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Το Αντηλιακό

Jul 24, 2024

Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Το Αντηλιακό

Μπορεί να πήρε δεκαετίες, αλλά φαίνεται πως όλο και περισσότεροι εκτιμούν τη σημασία της προστασίας του δέρματος από τις βλαβερές υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου. Η εφαρμογή αντηλιακού είναι το πιο σημαντικό μέρος κάθε skincare ρουτίνας και αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τον ήλιο. Και ενώ γνωρίζουμε τον όρο SPF, ξέρουμε πραγματικά τι σημαίνει; Πόση ποσότητα πρέπει να εφαρμόζουμε;

SPF

Το SPF σημαίνει συντελεστής προστασίας από τον ήλιο, ένα μέτρο για το πόσο χρόνο θα σας προστατεύει ένα αντηλιακό από τις υπεριώδεις ακτίνες. Για παράδειγμα, η χρήση SPF 30 σημαίνει ότι θα πάρει 30 φορές περισσότερο χρόνο για να καεί το δέρμα σας απ' ό,τι χωρίς την εφαρμογή αντηλιακού. Αυτός ο αριθμός μετράται προσεκτικά και απαιτεί εργαστηριακές δοκιμές.

 

Αντηλιακό

Το «SPF» χρησιμοποιείται συνήθως εναλλακτικά με το «αντηλιακό», κάτι που είναι λίγο παραπλανητικό. Το αντηλιακό είναι η απτή λοσιόν ή φόρμουλα που εφαρμόζετε στο δέρμα σας. Πιθανότατα θυμάστε αυτή την παχιά, λευκή λοσιόν που σας έβαζαν οι γονείς σας στο δέρμα πριν πάτε στην παραλία ως παιδί, μια συνήθεια που ελπίζουμε να σας έχει μείνει με τα χρόνια. Όπως τα μακρυμάνικα πουκάμισα, τα καπέλα με φαρδύ γείσο και οι ομπρέλες παραλίας, το αντηλιακό είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύουμε το δέρμα μας από τις πιθανές βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Το αντηλιακό χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου. Είναι ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος.

 

Ευρέος Φάσματος

Αυτός είναι ο όρος που δίνεται σε μια αντηλιακή φόρμουλα που παρέχει προστασία τόσο από τις UVB όσο και από τις UVA ακτίνες. Το ευρέος φάσματος προστατεύει και από τις UVB και από τις UVA ακτίνες, ενώ το SPF που δεν φέρει την ένδειξη ευρέος φάσματος προστατεύει μόνο από τις UVB ακτίνες. Οι UVB προκαλούν εγκαύματα στο δέρμα, ενώ οι UVA προκαλούν φωτογήρανση, όπως ρυτίδες, απώλεια κολλαγόνου, και προωθούν το σχηματισμό καφέ κηλίδων στο δέρμα.

 

 

Water resistant

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι ετικέτες «ανθεκτικό στο νερό» στα αντηλιακά προϊόντα σημαίνουν ότι το αντηλιακό θα παραμείνει αποτελεσματικό για έως και 40 λεπτά κολύμβησης ή έντονης εφίδρωσης. Αντίθετα, οι ετικέτες «πολύ ανθεκτικό στο νερό» σημαίνουν ότι το αντηλιακό θα παραμείνει αποτελεσματικό για έως και 80 λεπτά κολύμβησης ή έντονης εφίδρωσης.

 

Χημικό vs Ορυκτό Αντηλιακό

Αν και κάθε αντηλιακό είναι καλύτερο από το καθόλου αντηλιακό, υπάρχουν φόρμουλες που προσφέρουν διαφοροποιήσεις τόσο στα δραστικά συστατικά που χρησιμοποιούνται όσο και στο αποτέλεσμα της εφαρμογής. Συνοπτικά, και οι δύο φόρμουλες λειτουργούν αποτελεσματικά και μπορείτε να επιλέξετε με βάση την προσωπική σας προτίμηση, αλλά τα φυσικά αντηλιακά λειτουργούν μπλοκάροντας τις ακτίνες του ήλιου, ενώ τα χημικά αντηλιακά λειτουργούν απορροφώντας τις ακτίνες.

 

Φυσικά Αντηλιακά 

Τα φυσικά αντηλιακά περιέχουν ορυκτά συστατικά όπως διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου. Αυτά τα συστατικά λειτουργούν μπλοκάροντας και διασκορπίζοντας τις UV ακτίνες πριν αυτές διεισδύσουν στο δέρμα.

Τα ορυκτά αντηλιακά είναι γνωστά για το ότι συχνά αφήνουν ένα λευκό ή γκρίζο υπόλειμμα στο δέρμα και είναι συνήθως λίγο πιο πυκνά, κάτι που μπορεί να κάνει την εφαρμογή να φαίνεται λίγο πιο δύσκολη.

 

Χημικά Αντηλιακά

Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν συστατικά όπως η αβοβενζόνη και η οκτισαλάτη που λειτουργούν απορροφώντας τις UV ακτίνες πριν αυτές μπορέσουν να βλάψουν το δέρμα.

 

Τι SPF πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Η χαμηλή προστασία θεωρείται οτιδήποτε με SPF κάτω από 15, ενώ η μέτρια προστασία κυμαίνεται από SPF 15 έως 30. Ένα SPF που μετράει μεταξύ 30 και 50 προσφέρει υψηλή προστασία, και οτιδήποτε πάνω από SPF 50 θεωρείται ότι παρέχει «πολύ υψηλή προστασία. Το SPF 50 πρέπει να μπλοκάρει το 99% των UV ακτίνων όταν εφαρμόζεται σωστά.

 

Για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση ενός ανθεκτικού στο νερό, ευρέος φάσματος αντηλιακού με SPF 30 ή υψηλότερο.

 

Πόση ποσότητα ανηλιακού πρέπει να χρησιμοποιούμε

Ως γενικός κανόνας, ισχύει ότι η ποσότητα πρέπει να είναι ίση με το μήκος τριών δακτύλων για το πρόσωπο και τον λαιμό, και ίση με ένα ποτήρι σφηνάκι για το σώμα.

 

Είναι πάντα καλύτερο να είστε γενναιόδωρες στην εφαρμογή του SPF, το οποίο, μετράται με βάση την εφαρμογή δύο χιλιοστογραμμαρίων (mg) αντηλιακού για κάθε τετραγωνικό εκατοστό (cm) επιφάνειας του δέρματος. Αυτό ισοδυναμεί με «έξι γεμάτα κουταλάκια του γλυκού για να καλύψουν το σώμα ενός μέσου ενήλικα. Πολύ περισσότερο από αυτό που εφαρμόζει συνήθως ο μέσος άνθρωπος.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.

Instagram