Blog

All About Retinol

Nov 04, 2023

All About Retinol

Η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α. Πρόκειται για μια βασική βιταμίνη στο σώμα που διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων και ανήκει στην οικογένεια των ρετινοειδών. 

 

Το ρετινοϊκό οξύ (επίσης γνωστό ως Retin-A ή Tretinoin) είναι το ισχυρότερο ρετινοειδές. Μπαίνει μέσα στα κύτταρα του δέρματος και είναι άμεσα αποτελεσματικό καθώς ενεργοποιεί τα γονίδια των υποδοχέων ρετινοειδών. Έχουμε επίσης ρετινοϊκό οξύ στο δέρμα μας, επομένως αυτή η μορφή βιταμίνης Α είναι «βιοδιαθέσιμη», που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάποια μετατροπή για να λειτουργήσει στα κύτταρα του δέρματός μας.

 

 

Ποια είναι τα οφέλη της ρετινόλης;

 

Η ρετινόλη μειώνει τις λεπτές γραμμές, αντιμετωπίζει την ακμή, μειώνει τη μελάγχρωση, καθαρίζει τους πόρους και αποκαλύπτει ένα πολύ πιο λαμπερό δέρμα. Τα ρετινοειδή λειτουργούν αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών των κυττάρων. Με άλλα λόγια, απολεπίζει το δέρμα, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ενθαρρύνει το δέρμα να ανανεωθεί. 

 

Ρετινόλη για την ακμή

Η ρετινόλη είναι εκπληκτική για το δέρμα που είναι επιρρεπές σε ακμή, καθώς αφαιρεί τα βακτήρια από τους πόρους και μειώνει την παραγωγή λιπαρότητας. 

 

Ρετινόλη για ουλές ακμής

Τα σημάδια ακμής αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα τραυματισμού του δέρματος και της φυσικής διαδικασίας επούλωσης πληγών του σώματος, η οποία μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφη υφή και ροζ ή σκούρες κηλίδες. Η ρετινόλη και τα ρετινοειδή επιταχύνουν την κυτταρική ανανέωση και ξεκινούν την παραγωγή κολλαγόνου για να βελτιώσουν την εμφάνιση των ουλών και του αποχρωματισμού.

 

Ρετινόλη για την υπερμελάγχρωση

Τα σκούρα μπαλώματα στο δέρμα σας είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής συσσώρευσης μελανίνης ως αποτέλεσμα βλάβης ή φλεγμονής από τον ήλιο. Γνωρίζουμε ότι η ρετινόλη επιβραδύνει την παραγωγή μελανίνης, επομένως είναι πολύ καλή για την υπερμελάγχρωση. 

 

 

Ρετινόλη για τις ρυτίδες

Το δέρμα μας αλλάζει τη συμπεριφορά του ανάλογα μετην ηλικία. Ο ρυθμός με τον οποίο τα φρέσκα κύτταρα του δέρματος ανεβαίνουν στην επιφάνεια επιβραδύνεται. Το δέρμα παλεύει να κρατήσει την υγρασία και η ελαστίνη και το κολλαγόνο – τα ελατήρια και το γέμισμα του δέρματός σας – αρχίζουν να διασπώνται. Η ρετινόλη είναι το καλύτερο συστατικό καθώς θα του χαρίσει σφριγηλότητα και θα γεμίσει τις ρυτίδες. 

 

Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη;

 

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για να χρησιμοποιήσετε ρετινοειδή, οι περισσότεροι δερματολόγοι συμβουλεύουν να εισαγάγετε το συστατικό στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας γύρω στα 27, ιδιαίτερα εάν υποφέρετε από εξάρσεις ακμής ή υπερμελάγχρωση. Εάν αργήσετε δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε. Σε οποιαδήποτε ηλικία και αν ξεκινήσετε, θα δείτε τα θαυματουργά αποτελέσματα της ρετινολης σε κάποιο βαθμό.  

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη;

 

Αν αναρωτιέστε αν μπορείτε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη κάθε μέρα, η απάντηση είναι ναι, αλλά με μια προειδοποίηση. Στην αρχή πρέπει να τη χρησιμοποείτε σταδιακά στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας για να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ερυθρότητα και πόνο στην επιδερμίδα.

 

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ρετινόλη στο παρελθόν, ξεκινήστε εφαρμόζοντάς την μία ή δύο φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια αυξήστε τη συχνότητα σε ένα επίπεδο με το οποίο αισθάνεστε άνετα, κατά προτίμηση κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.


Πριν χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη για πρώτη φορά, δοκιμάστε μια σταγόνα σε μια μικρή περιοχή του δέρματος. Εάν, μετά από μερικές ημέρες, το δέρμα  δεν είναι πολύ κόκκινο ή δεν έχει φαγούρα, μπορείτε να εντάξετε άφοβα τη ρετινόλη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

 

Καθαρίστε το δέρμα σας με ένα απαλό καθαριστικό και στεγνώστε το. Παραλείψτε άλλα απολεπιστικά όπως τα AHA και BHA καθώς η ρετινόλη κάνει την ίδια δουλειά – ο διπλασιασμός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον φραγμό του δέρματος και να προκαλέσει ερεθισμό.

Χρησιμοποιήστε ρετινόλη μόνο τη νύχτα και ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία. Σε γενικές γραμμές, εφαρμόστε μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού σε καθαρό, στεγνό δέρμα.

Για βέλτιστα αποτελέσματα, περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν εφαρμόσετε ενυδατική κρέμα από πάνω. 

 

Ο χρυσός κανόνας της ρετινόλης: φορέστε SPF

 

Εάν χρησιμοποιείτε ρετινοειδή, είναι επιτακτική ανάγκη να είστε προσεκτικές με το αντηλιακό σας. Τα ρετινοειδή αυξάνουν τον κυτταρικό κύκλο και τη φωτοευαισθησία στο δέρμα, γι' αυτό να τα χρησιμοποιείτε πάντα ένα αντηλιακό υψηλού, ευρέος φάσματος το επόμενο πρωί.

 

Προϊόντα

Night Force A+ E Retinol Anti-Ageing Night Cream, Frezyderm. Στα φαρμακεία.

 

Retinol Skin Renewing Daily Micro-Dose Serum, Kiehl's. 

 

A-Passioni Retinol Cream, Drunk Elephant, sephora.gr

 

Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum, L'Oreal Paris.

 

Retinol B3 Serum, La Roche-Posay. Στα φαρμακεία.

 

Retinol 1% in Squalane, The Ordinary, sephora.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.

Instagram